Ured sačinio izvještaj o nabavkama u KS tokom pandemije

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom na osnovu zaključka Skupštine KS sačinio je obiman izvještaj o nadzoru nad postupcima javnih nabavki u KS, posebno u periodu pandemije koronavirusa.

Ovaj izvještaj naći će se na sljedećoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zakazanoj za 16. juna. Iz ovog ureda navode da su institucije dostavile podatke za ukupno 1.226 javnih nabavki od kojih je 621 pokrenuta prije saopćenja Agencije za javne nabavke od 17. marta, dok je 489 pokrenuto poslije ovog datuma.

Podsjetimo, Agencija za javne nabavke BiH tada je saopćila da se u situaciji krajnje hitnosti, kada nije moguće primijeniti redovne postupke javne nabavke, ali ipak postoji dovoljno vremena, može koristiti pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci pod uslovima navedenim u članu 21. stav (1) tačka d) Zakona o javnim nabavkama.

Od 489 postupaka javnih nabavki, kako se navodi u izvještaju200 ih se odnosilo na nabavku sredstava za prevenciju koronavirusa. Institucije su tako najčešće koristile direktni sporazum i to u procentu od 74 posto postupaka.

Među onim institucijama koje su potpisale najviše iznose ugovora su Pokop (806.203 KM), Kantonalna uprava civilne zaštite (517.648 KM), MUP (501.648 KM), Rad (353.228 KM) i Dom zdravlja KS (353.035 KM). Ukupan iznos potpisanih ugovora u KS iznosio je 4,4 miliona KM.

Najviše direktnih postupaka bez objave obavještenja provela je Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i to u iznosu od 92.396 KM. Ukupno je u KS-u potpisano ugovora vrijednosti od blizu milion KM.

Iz Ureda napominju da nisu mogli utvrditi da li su kod ovih nabavki bez objave obavještenja ispunjeni raniji uslovi.

Ovaj ured je izdvojio sedam postupaka koji će u narednom periodu biti predmet analize. Riječ je o nabavkama Opće bolnice (humani albumin - 200 komada, maske za lice i zaštitne naočale - 1.000 komada), Zavoda za javno zdravstvo (zaštitni kombinezoni od 35.100 KM), MUP-a (nabavka rukavica od 15.040 KM). Također, provjeravaju se i nabavke Doma zdravlja, Veterinarskog fakulteta i Kantonalne uprave civilne zaštite.

"Ured je u proteklom periodu postupao u predmetu Kantonalna uprava civilne zaštite u vezi s nabavkom zaštitnih maski u vrijednosti od 52.650 KM s ugovornom firmom Panta Rei Sarajevo u kojem su uočene određene nepravilnosti te je dostavio predmet nadležnoj instituciji na postupanje.