Uručene nagrade pobjednicima konkursa ‘Protiv korupcije na kreativan način’

Autorima nagrađenih radova na umjetničkom konkursu "Protiv korupcije na kreativan i vizuelan način" uručena su priznanja.

Na svečanom uručenju izloženi su svi radovi koji su ušli u uži izbor konkursa koji je organizovao IPAK projekat EVropske unije.

Prvu nagradu i 2000 KM osvojio je Ilfet Vejo za rad “Ilustracija uzoraka i posljedica korupcije”.

Drugu nagradu i 1200 KM osvojila je Lana Miličić za rad “Božica nade” dok je treću nagradu i 800 KM osvojila grupa autora - Angelina Vukosav i Teodora Vukosav za rad “Prijavi korupciju”.

Priznanja je najboljima uručio vođa tima IPAK projekta Zoran Jačev.

Pobjednik konkursa Ilfet Vejo kazao je Feni da mu je bio cilj da svojim radom spoji kreativno i edukativna komponentu jer se kroz ilustraciju uzroka i posljedica korupcije oslikava realnost u Bosni i Hercegovini kroz uzroke i posljedice.

– Ilustracija je prikazana kroz stablo, a na vrhu je sistemska korupcija koja je najteži oblik korupcije koja je prijetnja funkcionalnosti institucija i dovodi do drugih negativnih posljedica – naglasio je Vejo.

Na raspisani konkurs pristiglo je 17 radova iz različitih polja umjetnosti čime je na izvjestan način ispunjen cilj konkursa  što je uspješno komuniciranje poruka borbe protiv korupcije u Bih kroz različite sadržaje i izražaje.

Ekspert IPAK projekta Zlatko Minić rekao je na svečanosti da je jasno da se umjetničkim radovima ili izložbom ne može savladati korupcija u BiH.

Neće se, međutim, protiv korupcije izboriti ni nekakav mitski vitez na bijelom konju. Za borbu protiv korupcije, tu borbu koja se nikada ne završava, čak ni kada je uspješna, potrebno su nezavisni, slobodni, aktivni i odlučni pravosudni i istražni organi, potrebna je, na ovim prostorima ona famozna, politička volja.

Potrebni su, međutim, i dobri preventivni mehanizmi, kako bi se spriječio ili otežao nastanak korupcije i olakšalo njeno otkrivanje. I ti preventivni mehanizmi jesu ono na  čemu je IPAK projekat, uz podršku Evropske unije, intenzivno radio u protekle dvije godine. Pomagali smo u izradi antikorupcijske strategije na BH nivou i na drugim nivoima vlasti, radili smo na jačanju mehanizma integriteta, na analizi propisa i njihove primjene, dali niz prijedloga za unaprijeđenje akata i prakse. Kroz druge projekte, Evropska unija je podržavala i nastaviće to da radi, i istražne i pravosudne organe, rekao je Minić.

Ali borba protiv korupcije, naglasio je, ne smije da bude u rukama samo nekoliko institucija, ne smije se zadržati ni na nivou projekata i akcija. Potrebnao je da svaki građanin iskaže otpor i otklon od korupcije, da sam ne dozvoli da bude uvučen u korupciju ili da je sam generiše, potrebno je da pokaže hrabrost, odlučnost, da kao slobodan građanin prekine lanac korupcije.

Autori radova koji su pred vama izloženi pokazali su kako oni to vide. To su karike u lancu antikorupcije. Njihovi radovi šalju poruku i poziv građanima na otpor, na nepristajanje, na borbu protiv korupcije u BiH, poručio je Minić.

On je iskazao zahvalnost svim učesnicima konkursa ali svim građanima BiH koji su dio antikorupcijskog  lanca, kao i Delegaciji Evropske unije koja podržava borbu protiv korupcije u BiH.

Minić je zahvalio i članovima radne grupe koja je realizovala konkurs: Taida Jašarević Hefford, Tahani Komarica, Tatjana Udovičić, Sanela Tunović Beširević, Jasenka Hadžalija i Fedžad Forto, kao i Uni Lazin koja IPAK projekat održava kroz sve administrativne i logističke aktivnosti.