Utvrđen Nacrt strategije za borbu protiv korupcije u TK

Borba protiv korupcije je u fokusu rada Vlade Tuzlanskog kantona koja je na danas održanoj sjednici utvrdila Nacrt strategije za borbu protiv iste za naredne četiri godine. Cilj je da je korupcija, kao prepreka ekonomskom, socijalnom i demokratskom razvoju Tuzlanskog kantona, u najvećoj mogućoj mjeri bude otklonjena, odnosno minimizirana.

Neophodno je vratiti povjerenje građana u institucije vlasti, a ova strategija je jedan od značajnijih koraka na tom putu, kazali su u ime tima za borbu protiv korupcije na području Tuzlanskog kantona. Nacrt strategije obuhvata više od stotinu preventivnih mjera, među kojima se nalaze i one koje se tiču izbora i imenovanja direktora.

“Na način da se postave jasni i precizni kriteriji za izbor i razrješenje što bi u konačnici značilo da se director UKC-a ili director Aerodroma Tuzla može smijeniti samo ako ima negativne rezultate poslovanja, a ne u smislu da se bira po političkoj podobnosti”, kazao je Miralem Halilović, predsjednik Tima za borbu protiv korupcije TK.

Osim o korupciji, nasjednici Vlade Tuzlanskog kantona govorilo se i o ulaganju u mlade. Došlo je do povećanja sredstva za stipendiranje učenika i studenata iz reda boračke populacije za 80 hiljada maraka, čime je cjelokupan iznos predviđen za ove namjene povećan na 1.490.000,00 KM.

“ Smatramo da je investicija uložiti u obrazovanje mladih najbolja investicija koja se može u ovom trenutku donijeti”, izjavio je Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja TK.

Radi se i na rebalansu budžeta za ovu godinu kroz koji će, između ostalog, biti izvršeno povećanje sredstava za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju te podršku malim i srednjim preduzećima i obrtima.

“Osjećamo i potrebu i obavezu da dodatno pojačamo pomoć privredi, mada već u budžetu za 2021. Imamo namijenjena sredstva ali ćemo nastojati dodatnim sredstvima pojačati i privredu u TK”, kazao je Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Današnjim zaključkom Vlada je zadužila Ministarstvo da kroz rebalans predvidi i sredstva podrške Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari u iznosu od 60 hiljada maraka.

(federalna.ba) 

Foto: screenshot https://www.federalna.ba/utvrden-nacrt-strategije-za-borbu-protiv-korupcije-u-tk-ahhm4