U javnim ustanovama u Goraždu pronađene četiri falsifikovane diplome

Četiri osobe su dobile otkaz nakon što se pokazalo da njihove diplome nisu validne, potvrđeno je na sastanku u Vladi BPK Goražde na kojem su sumirani rezultati dosadašnje revizije diploma u javnim institucijama i ustanovama.

"Riječ je o dva uposlenika u obrazovnim instiucijama i dva u Kantonalnoj bolnici Goražde. Te osobe nisu imale vjerodostojne diplome i nisu više u radnom odnosu", potvrdio je Arman Bešlija, ministar obrazovanja BPK Goražde.

Elmir Pilav, predsjednik Tima za borbu protiv korupcije ističe da su u sva četiri slučaja pokrenuti krivični postupci dok je za jedan već donijeta osuđujuća presuda.

"U prvom koraku provjere diploma radilo se u smislu da li je ta obrazovna ustanova izdala tu diplomu i pronašli smo četiri koje nisu izdate od tih obrazovanih ustanova, što znači da se radi o falsifikovanim diplomama. U sva četiri slučaja pokrenut je krivični postupak, a u jednom slučaju je već donesena osuđujuća presuda. Nama je od velike koristi bio registar zaposlenih i registar imenovanih lica koji smo ranije uspostavili, gdje smo u postupku provjere diploma povlačili podatke iz registra i dostavljali samim institucijama i ustanovama, tako da smo suzili prostor da se za nekoga ne izvrši provjera", ističe Pilav.

Iako je, tvrde urađena veoma efikasno, provjera vjerodostojnosti diploma naišla je i na otežavajuće okolnosti.

"Provjerom smo obuhvatili sve budžetske korisnike, ali imamo određenih problema, zbog toga što neki univerziteti traže naknadu za provjeru, a imamo i određenih univerziteta koje je teško pronaći jer su u starom sistemu negdje osnovani i ne zna se pravni nasljednik. Također, imamo i određenih institucija kantona koje su malo sporije provjeravale odnosno osporaveale cijeli ovaj proces, tako da smo donijeli zaključak kojim ih obavezujemo da u roku dostave podatke kako bi mogli sve objediniti i kasnije objaviti", ističe Bešlija.

Zaključak je da se provjera izvrši u svim institucijama gdje to do sada nije učinjeno okonča u narednih 15 dana. Među onima koji nisu dostavili podatke i MUP BPK Goražde koji su obavezni provesti ovaj postupak ili će se u suprotnom u cijeli proces uključiti inspekcijski i istražni organi.

"MUP BPK Goražde nije postupio po zaključku kantonalne vlade i od 224 uposlena do sada su dostavljeni podaci samo za 52 zaposlenika što znači da velika većina uposlenika uopće nije tretirana provjerom diploma i mi smo zajednički donijeli zaključak da ćemo dati dodatni rok od 15 dana da se postupi po zaključku vlade i resornom ministarstvu i Timu za borbu protiv korupcije dostave podatke, kako bi smo okončali ove aktivnosti. U slučaju da se to ne desi poduzet ćemo i druge zakonom predviđene mejre, kako bi utvrdili ko i po kojem zakonskom osnovu je zaposlen u određene institucije", izjavila je Aida Obuća, premijerka BPK Goražde. (klix.ba)

foto: screenshot: https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-javnim-ustanovama-u-gorazdu-pronadjene-cetiri-falsifikovane-diplome/210222067