U hodnicima u zgradi Vlade RS sandučići za prijave slučajeva korupcije

U hodnicima zgrade Vlade Republike Srpske pažnju prolaznika privlače bijeli sandučići u obliku kućice koji služe za prijavu korupcije.

Fotoreporter Srpskainfo danas ih je zabilježio na osmom spratu Vlade gdje se nalazi Ministarstvo energetike i rudarstva, ali su inače sandučići postavljeni po cijelom objektu. Nalaze se na podu, zaključani su, s otvorom kroz koji savjesni službenici mogu da ubace listić s informacijama o mogućoj korupciji.

Kako saznajemo, njihovo postavljanje počelo je prije oko godinu dana, u skladu sa Strategijom za borbu protiv korupcije i Planom integriteta u borbi protiv korupcije u institucijama Srpske.

Prijava korupcije je anonimna, ali se postavlja pitanje da li je anonimnost moguća ako su sandučiči postavljeni u hodniku od kojih su neki pokriveni video nadzorom.

Inače, korupcija se može prijaviti interno – instituciji u kojoj se dešava, ali i eksterno – institucijama nadležnim za istragu.

U Ministarstvu pravde navode  da su oni sanduče postavili na onaj dio hodnika koji kamere ne pokrivaju, odnosno na poziciju gdje prijavilac korupcije ni u kom slučaju ne može da bude snimljen kako to radi.

– Tražili smo od ljudi koji se bave video nadzorom da nam pronađu ugao koji ne može da pokrije kamera. To je ta pozicija kada je riječ o nama. To je ujedno bila naša preporuka i ostalim institucijama, bar kada su u pitanju one u kojima postoji video nadzor – kažu u Ministarstvu pravde Srpske. (Srpskainfo)

foto: https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-bih-podneseno-116-prijava-za-korupciju-a-samo-jedna-se-odnosila-na-imenovanog-funkcionera/190304052 snapshot