Sattler uručio Tegeltiji Izvještaj: Neznatan napredak u oblasti borbe protiv korupcije

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) uručio je danas predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji Izvještaj o napretku za BiH. Satler je u obraćanju medijima kazao da kada god je bilo spremnosti na kompromis našla su se rješenja, za šta je odličan primjer i održavanje izbora u Mostaru nakon 12 godina.

– Pozitivno je da su svi nivoi vlasti usvojili okvire za reformu javne uprave. U dosta oblasti nije ostvaren napredak. Istakao bih kao najveće razočarEnje da nije bilo pomaka u unapređenju u oblasti vladavine prava, poglavlja 23 i 24. Nalazimo se tamo gdje smo bili, nije se radilo na realizaciji preporuka. Ovo pitanje je naišlo na otpor i iz redova samog pravosuđa. Pozivam aktere da prestanu s opstrukcijama reforme pravosuđa. Apelujem i na Vijeće ministara i na Parlamentarnu skupštinu BiH da izmjene usvoje u što kraćem roku – poručio je Satler.

Istakao je da, osim izmjena Zakona o VTSV-u, još dva zakona trebaju i moraju biti usvojena do kraja godine, a to su Zakon o sukobu interesa i Zakon o javnim nabavkama.

– Neznatan je napredak u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije. To su stvari koje utiču negativno na građane. Nepostojanje kontakt tačke za EUROPOL ima svoje nedostake za rješavanje ovog problema – rekao je Satler.