Saradnje Američke ambasade u BiH i Kantona Sarajevo u borbi protiv korupcije

Predstavnik Ambasade SAD informisao je da je njihov proces identifikacije anti-koruptivnog savjetnika, koji je američki državljanin, u finalnoj fazi, a koji će raditi pri Uredu za borbu protiv korupcije. Riječ je o osobi koja ima iskustva u uspješnom istraživanju i procesuiranju slučajeva javne korupcije.

Naglasili su da je njihov cilj graditi kapacitete i podržati institucionalnu saradnju između sarajevske policije, Tužilaštva, Ureda za kontrolu kvaliteta i borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo i drugih institucija. U sklopu toga finansiraju Program saradnje i partnerstva u oblasti krivičnog prava u borbi protiv korupcije u BiH.

"Također, zadovoljni smo što su naši partneri iskazali spremnost za saradnju tokom 2020. godine na polju prevencije korupcije i podizanje svjesti o štetnosti korupcije kroz edukativne programe usmjerene prema mladima", kazala je Brčić.

Predstavnici Ambasade SAD su iskazali punu opredjeljenost i podršku na implementaciji započetih procesa, a kako bi se dobre prakse uspostavljene u Kantonu Sarajevo, a prepoznate i u izvještajima međunarodnih eksperata, prenijele i na druga područja Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je posebno istaknuto da je osnovni cilj ove saradnje sužavanje prostora za korupciju, ali i dovođenje odgovornih pred lice pravde, kako bi se vratilo povjerenje građana u javne vlasti i institucije koje osiguravaju vladavinu prava.