Šabotić za BHRT: Korupcija zastupljena u svim segmentima, najviše u javnoj upravi

Korupcija je zastupljena u svim segmentima u BiH, najviše u javnoj upravi, potom u privatnom i finansijskom sektoru, pravosuđu, policijskim agencijama, pa i u zdravstvu, izjavio je gostujući u “BHT1 uživo” BHRT-a Hasim Šabotić, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

“Ne možemo izdvojiti nijedan segment za kojimo možemo reći ‘E ovdje nema korupcije’, korupcija je svugdje prisutna i mi nemamo kapacitet da napravimo procjenu koliko ona odnese novca tokom godinu dana”, naveo je Šabotić.

Prema njegovim riječima, često su građani i sami uključeni u korupciju na način da znaju za nju, a ne prijavljuju je.

“Sve do momenta dok građani ne shvate kakvo je zlo korupcija, nećemo moći sistemski moći iskorijeniti korupciju. Građani često ćute na koruptivne radnje i time postaju učesnici u korupciji i to je najgore za cjelokupno društvo”, istakao je Šabotić.

Tužilaštvo većinu prijava odbaci

On je naveo da Agencija u prosjeku godišnje dobije od 100 do 150 prijava, koje nakon toga proslijeđuju Tužilaštvu.

“Kad dobijemo prijavu, proslijedimo je Tužilaštvu na dalje postupanje. Nekad tražimo uvid u to šta je urađeno, ali uglavnom te prijave budu odbačene od strane Tužilaštva”, rekao je Šabotić.

Dodao je da tužilac procijeni da li ima elemenata krivičnog djela, ali da u većini slučajeva navede da nema.

“Ne vidim razlog zašto tužilac ne napiše dvije-tri rečenice i proslijedi policijskim agencijama da izvrše provjere navoda”, naglasio je Šabotić.

Ponovio je da sve dok se građani ne osvijeste i ne kažu “Ne dozvoljavam da učestvujem u koruptivnoj radnji”, korupcije će biti.

Podaci sa kraja januara ove godine pokazuju da je Bosna i Hercegovina jedna od zemalja koje su u proteklih devet godina najviše nazadovale kada je riječ o percepciji raširenosti korupcije. Prema Indeksu percepcije korupcije za 2020. godinu, od ukupno 180 zemalja, BiH zauzima 111. poziciju, sa 35 indeksnih bodova i to mjesto dijeli sa Panamom, Mongolijom i Sjevernom Makedonijom. U odnosu na prošlogodišnji izvještaj, BiH je nazadovala za jedan bod i za 10 pozicija. Poredeći sa Indeksom za 2012. godinu, to je pad za sedam bodova i čak 39 mjesta na listi. Izvještaj je ovo Transparensi internationala koji svake godine ocjenjuje percepciju korupcije u određenim zemljama.