Borba protiv korupcije zahtijeva profesionalizirane timove

Korupcija je prisutna u svim porama društva i u borbu protiv nje moraju biti uključeni svi, od građana do svih instanci vlasti, rečeno je danas na okruglom stolu u Travniku na kojem se razgovaralo o profesionalizaciji radnih mjesta u oblastima borbe protiv korupcije u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ).

Zamjenik ravnatelja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Dragan Slipac upozorio je kako brojna izvješća ukazuju da korupcija u bh. društvu napreduje te da u odnosu na zemlje u regiji BiH zaostaje u borbi protiv te pojave.

- Prema zadnjem izvješću Transparency Internationala mi smo na 101. mjestu, zajedno s Kosovom. Kad sam tek stupio na dužnost, novinari su me odmah pitali kada ćemo mi imati svog Sanadera, a ja sam rekao da smo mi imali puno "sanadera", ali da nitko nije procesuiran. Ukoliko želimo promjenu, moramo krenuti u istinski borbu, a za nju nam treba stvarna, a ne kao do sada deklarativna politička potpora - kazao je Slipac.

Upozorio je da borba protiv korupcije zahtjeva sustavni pristup te tijela koja će se posvetiti samo tom problemu.

- Na svim razinama su formirana ad hoc tijela, ali ona se, pored osnovnih djelatnosti, bave i preveniranjem korupcije. To je tako nemoguće uraditi i zato smo odlučili krenuti u realizaciju priče o profesionalizaciji tijela koja moraju biti neovisna, i u financijskom i u svakom drugom smislu - dodao je Slipac.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo kazao je da je županijska vlada svoju opredijeljenost u borbi protiv korupcije već dokazala formiranjem Tima za sprječavanje korupcije, dodavši kako on mora biti profesionaliziran kako bi mogao odgovoriti izazovima.

- Imenovali smo Tim, ali smo uočili da on, ipak, ne može u apsolutnoj mjeri odgovoriti zadatku. Smatramo da to mora biti profesionalni tim i tražimo modalitete kako ga uspostaviti, kako bi se 24 sata mogao baviti ovim pitanjima. Ukoliko napravimo uređen i transparentan sistem, zasigurno ćemo smanjiti prisutnost korupcijskih radnji - kazao je Lendo novinarima.